2017. április 18., kedd

Esterházy Péter - Pápai vizeken ne kalózkodj!

A moly.hu-n lévő tartalom:

A nagy sikert aratott Fancsikó és Pinta szerzője új novellás kötetében túllép a gyermekkor-kamaszkor problematikán, és megőrizve friss és eredeti látásmódját, szélesebb vizekre hajózik. Történeteinek egyik része egy étterem, majd egy elegáns szálloda személyzete körében játszódik, pincérek és vendégek sajátos kapcsolata, egy furcsa, de nagyon is ismerős világ elevenedik meg lapjain, amelyben az emberi kapcsolatok természete a helytől, foglalkozástól némiképp elszakadva általánosabban is kirajzolódik. Esterházy az emberek és a dolgok helyét keresi, látszatoktól és szerepektől lecsupaszított lényegét akarja megragadni. E keresés útja számtalan felületi rétegen át vezet, így egy-egy állomáson a látszatok természetrajza is elénk tárul. A cél azonban – ahogy Miklóska, a pincér fogalmazza meg – mindig az „… hogy én én legyek, már amennyire telik tőlem, és függetlenül attól, jól járok-e evvel, avagy sem…” És ez egyúttal művészi hitvallás is. Mert az írások látszólag könnyed, sokszor megnevettető történeteiben, ötleteiben, villanásaiban, írói „kiszólásaiban” művészet és élet, esetlegesség és megformált véglegesség ellentmondása is benne rejlik. 
A Hallgatás, Kihallgatás, Gatás – a Spionnovella – pedig mintegy összefoglalása ezeknek az alapkérdéseknek, csattanós, mulatságos szatíra s a művészet és a művész rendkívül mélyen átlátott felelősségének találó és erőteljes megfogalmazása. 
Ez a célkitűzés nehéz feladat elé állítja az írót: olyan művészet teremtésére kötelezi, amelyik önmagában hordozza igazolását és bizonyosságát. 
Ugyanakkor túl kell mutatnia önmagán, hiszen elsőrendűen fontos, hogy igazi szükség legyen rá. Mert végső soron „arra való, hogy szomorú barátaitok arcára nevetést hímezzen, ennyi és nem több…”


Olvasás után: 


Az emelt szintű magyar érettségi tételsora kapcsán kaptam a kezembe ezt a novelláskötetet, mert milyen az már, hogy érettségizők ismerik, én pedig még nem. Vágytam is egy kis Esterházyra, mert mostanában megint nem remekeltem az olvasás terén (friss infó: terhesen nem megy ez nekem), de sajnos beletörött a bicskám. Pontosabban hősiesen átrágtam magam rajta, de nagyon sokáig tartott és volt olyan hét, amikor a kezembe sem került a könyv.
A szóbeli tétel címe amúgy ez: Intelmek és más kisepikai műfajváltozatok Esterházy Péter Pápai vizeken ne kalózkodj! című művének három novellaciklusában. Az intelmet egyértelműen sikerült megtalálnom benne, de nem értettem, hogy milyen más kisepikai műfajok vannak még benne, mert szerintem a többi egyszerű novella, melyekre jellemző ugyan Esterházy jellegzetes elbeszélői stílusa, de ezeken egy kicsit sem lepődtem meg. Azóta már tudom, hogy ilyeneket kellett volna észrevennem: hangulatnovella, életkép, groteszk, pszichoanalitikus novella, keretes történet. Háááát, nem tudom... Kicsit belemagyarázásnak látom, egyedül a groteszk (John Lennon emlékére) volt tényleg kirívó a többi közül.
Locsi-fecsi pincérhangra és a Pajkos szöveg novellaciklusok annyira nem fogtak meg, talán ezért is ment ilyen nehezen az olvasása. Nagyon kevés 'kézzel fogható' dolgot találtam bennük, ami lekötött volna. Egy novella volt, amivel úgy voltam, hogy igen, ez már tetszett: Szokványos szerelmes történet B. E.-nek, hogy gebedne belé.
Spionnovella ciklusról nem mondanám, hogy a kedvenc olvasmányom lett, de a kötetben szereplő előzményei után állíthatom, hogy kedveltem. Aki követi a blogom, tudja, hogy a szocialista téma (már ha lehet így nevezni) elég közel áll hozzám, így a besúgórendszerről olvasni még úgy is jó volt, hogy maga a szöveg olyan esterházy-s. És mivel a téma vonzott, ezért kicsit jobban is élveztem ezt a stílust, Esterházy logikáját, intelligenciáját és humorát, mert ezekből bőven kijut az olvasónak.
Nagy vágyam amúgy, hogy a Hasnyálmirigynaplót beszerezzem, mert elképzelni nem tudom, hogy az ő stílusában egy ilyen mű hogy mutat.

4 megjegyzés:

 1. Szia!Megkérdezhetem, hogy honnan tudtad meg, hogy végül milyen más kisepikai műfajt kell felismerni a kötetben? Nagyon hálás lennék, ha segítenél.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Persze, innen: https://moly.hu/konyvek/emelt-szintu-erettsegi-2017-kidolgozott-szobeli-tetelek-magyar-nyelv-es-irodalom
   Nekem is a diákom mondta, hogy van ez a könyv, utána leálltunk a tételgyártással. :)

   Törlés
 2. Nagyon szépen köszönöm!
  Én közben itt találtam: http://www.olvas.hu/termekek/mx1150-2017-evi-erettsegi-tetelek-magyar-nyelv-es-irodalombol-40-emelt-szintu-tetel-2017-tol-ervenyes jó dolgokat! :)

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés