2016. augusztus 30., kedd

Jókai Mór - A nagyenyedi két fűzfa

A kiadó honlapján lévő tartalom:

Jókai Mór kisregénye egy szerelmi történetről, mely megmenti Treitzigfritzig labanc rablóbandája veszedelme elől Nagyenyed városát. A kollégisták vitézségének humoros leírása ajánlott olvasmány az általános iskolák felső tagozatában. Kiadványunk 47 perces - alkalmazkodva egy irodalomóra háromnegyed órájához.


Hallgatás után:

A borító nagy betűkkel hirdeti, hogy Mészáros Zoltán színművész tisztel meg minket e hangoskönyv felolvasásával. Bevallom őszintén, fogalmam sem volt, ki is ő, utána kellett néznem, de amint megláttam a keresőben a fotóját, egyből tudtam: az Angyalbőrben c. tévésorozat Urbánjáról van szó. A két feladat nem is lehetne ennél távolabb egymástól, de katonásan helyt állt mindkettőben. ;) Pontosabban azért kerestem rá a névre, mert hallgatás közben sokat gyönyörködtem a hangjában, hangsúlyozásában, nagyon egy húron pendült Jókaival, ez pedig sokat számít, ha az ember lánya élvezni is szeretné a hangoskönyvet. 
Mivel az eredeti művet (még) nem olvastam, ezért nem tudom megállapítani, hogy ez a 47 perces hanganyag egy az egyben adja-e vissza Jókai kisregényét, vagy rövidítve lett - merthogy iskolai tanórához igazították. Ha mégis megkurtították, az sem csökkentett a színvonalon, mert nagyon élvezhető és jókais lett: sok-sok leírással, szép kerek magyar mondatokkal, cifra jelzőkkel, stb. 
A történet nem mellesleg nagyon aranyos és vicces is egyben, főszereplői egyből belopják magukat az olvasó szívébe, hiszen nemcsak rengeteg pozitív tulajdonsággal vannak felruházva (mint humor, bátorság, intelligencia), de emellett esendőek is, képesek hibákat elkövetni, így talán még a kisdiákok is megkedvelhetik őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése