2020. április 22., szerda

Meik Wiking - Lykke, a boldogság nyomában

A moly.hu-n lévő tartalom:

Könnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.
A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a bizonyítékokat, történeteket és tippeket. Ez az eszményi útmutató ahhoz, hogy valamivel több lykkére leljünk az életünkben.Olvasás után: 


Ezt a könyvet olvasni maga a boldogság! Egyrészt a boldogságról olvasni nagyon jó érzés, felemelő, szívet melengető, magam sem gondoltam volna. Olvasás közben/után rendszerint a közérzetem is sokkal jobb volt, pozitívabb lettem mindenben. Igazi terápia - az ilyen járványidőszakban igazán jól jön, lehet, hogy többször is kellene bevetni.
Másrészt ez a könyv grafikailag is annyira szemet gyönyörködtető, hogy már attól boldogabb vagyok, hogy ilyen szép könyvet birtokolhatok (méghogy a tárgyak nem tesznek boldoggá, már meg is cáfoltam az írót :D), pláne olvashatok. És a legjobb bennük, hogy apró humor van bennük. Például szó van a kirándulásról egy olyan erdőben, ahol sok a szarvas, akkor a kapcsolódó grafika egy skandináv stílusú szarvasokkal díszített kötött pulcsi. Imádom az ilyen játékosságot.
Harmadrészt az írói hangvétel is kiváló. Árad belőle a derű, a kiegyensúlyozottság, a melegszívűség, és oltári jó humora van, ami sokszor vicces öniróniával párosul. Ugyan az előző könyvét (Hygge) nem olvastam, de ezzel megvett engem kilóra.
Tartalmilag is roppant érdekes. Minden fejezetcímnél van a fejemben egy kép, hogy nagyjából miről is fog szólni, de olyan aprólékosan és választékosan jártuk körül az egyes témákat, hogy folyton meglepett vele. Ráadásul baromi érdekesen. Emellett rengeteg kutatási eredmény, grafika és esettanulmány van benne, amiket én nagyon kedvelek, de mindezt még megfűszerezi néhány boldogságtippel, hogy az, amiről ír, mégis hogyan ültethető át a hétköznapokba. Gyakorlatias, van is néhány tipp, amit megfogadtam, és nekem most nagyon jó. :)
Megjegyzem, hogy legtöbbet nyilván Dániáról van benne szó, hiszen főként ezzel tudja a szerző összevetni a kutatási eredményeket, de emellett sok ország is megjelenik benne, időnként még Magyarország is. Néhány listában kifejezetten előkelő helyen szereplünk. Mindenesetre én most legszívesebben Dániába költöznék, mert az ottani közeget, morált sokkal közelebbinek érzem a személyiségemhez. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése