2019. november 8., péntek

Gabrielle Zevin - Egy könyvmoly regényes élete

A kiadó honlapján lévő tartalom:


A. J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, és még a könyvei sem nyújtanak számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át.

Gabrielle Zevin jó humorérzékkel megírt, varázslatos regénye tisztelgés a könyvek világa előtt, szerelmeslevél arról, miért szeretünk olvasni és miért zárunk bizonyos embereket a szívünkbe. Nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akiknek a könyvek a legjobb barátai és azoknak, akik hisznek abban, hogy „senki sem különálló sziget”.


Olvasás után:

Ez egy tipikusan olyan könyv, amit a címe miatt választottam olvasásra. Egyszerűen jó címe van. Annak, aki pedig szereti a könyveket, rá fog csapni erre a címre. A tartalomjegyzékből az is kiderült, hogy egy könyvesboltos a főszereplő, tehát nálam már nyert útja volt a könyvnek, még úgy is, hogy ezen kívül semmit sem tudtam róla, még az írójáról sem. 
Az elején viszont majdnem leraktam, mert olyan unott volt a sztori. A karakterek sem lopták magukat a szívembe, sok empátia kell hozzájuk, nekem most ennyi nem volt. Aztán végre felbukkant a kislány, ami miatt izgalmasabbá vált a sztori, még úgy is, hogy elsősorban nem őmiatta olvastam. A regény egyébként innentől kezdve olvastatja magát, nem igazán történik benne semmi különleges, de jó sodródni a könyvekkel. Mert rengeteg könyvről van benne szó, de nem csak könyvekről, hanem mindenről, ami a könyvbizniszt körülveszi: kiadások, ritkaságok, író-olvasó találkozók, könyves bloggerek, e-könyvolvasók, írók, írni tanulók, szóval szinte minden. Nagyon alaposan körüljárja a témát. Emellett rengeteg könyvet megemlítenek benne, nekem néha már kicsit sok is volt az utalgatás, mintha az írónő azt fitogtatná, ő mennyire olvasott. 
Ami ennek ellenére tetszett, az a minden fejezet elején lévő ajánló, amit az elején még csak tippelhetünk, hogy ki kinek milyen szándékkal ír, de a végére már körvonalazódik, és nagyon szép keretet ad a történetnek. A szereplőket az egymás közti interakciójukból ismerhetjük meg, és nem az elbeszélői látásmódból, ami sokat emel a regény színvonalán szerintem. 
Ez egy egyszer olvasandó könyv lett, de annak tökéletes minden könyvmoly számára. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése