2016. augusztus 3., szerda

Bohumil Hrabal - Táncórák idősebbeknek és haladóknak

A kiadó honlapján lévő tartalom:

"Nem tudom, van-e a világon hallanivalóbb kisregény. Valahányszor olvasom, a Táncórák... letaglóz, befon, felvillanyoz. Remekmű csupa nagy betűvel. Hrabal világcipésze a fecsegés Paganinije, egy Pepin-Paganini. Zubog, gurgulázik belőle a nyelv, tehát az élet öröme, vagyis a szeretet, árad fontosságunk szép fölöslegessége, amiből és amik vagyunk. "
Parti Nagy Lajos


Hallgatás után: 

Érdekes Parti Nagy Lajos megnevezése, a világcipész, viszont tökéletesen leírja azt, hogy milyen is lehet a főszereplő. Nagyvilági cipész, aki akár a cipők kapcsán, akár más miatt, folyton érdekes kalandokba keveredik, vagy csak hallott róla és elmeséli. És valóban fecsegés is, mert mindenről szó van benne, ami csak a főszereplő eszébe juthat, márpedig a gondolatai rendesen cikáznak. Mondjuk az nagyon érdekes, hogy a legtöbb ismerőse, aki meghalt, vagy lelőtték, vagy felakasztotta magát, de az utóbbi halálnem mintha sűrűbben szerepelne. Azt is még tudni kell a főszereplőről, hogy az álomfejtésben nagyon jártas, az egész álmoskönyvet tudja kívülről, még akkor is, mikor nem is igazán érthető, hogy miként fűzi bele a történetbe az álmokat. 
Mivel a könyv egy nagy mondat (mivel ugye fecsegés), ezért Mácsai Pál is tökéletesen igazodott hozzá: kishíján egy nagy levegővel mondja el az egészet. Emiatt nagyon gyors maga a felolvasás, hamar a végére lehet érni. Így tényleg jól visszaadja a főszereplő karakterét. Amikor elkezdtem hallgatni, akkor azt gondoltam, hogy ezt inkább olvasni kellett volna, de nem, ezt hallgatni kell, mert így lesz valós az elmesélés. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése