2013. augusztus 22., csütörtök

Agatha Christie - Egy marék rozs

A moly.hu-n lévő tartalom:

Mr. Rex Fortescue gazdag ám kétes ügyletektől sem visszariadó üzletember. Amikor gyönyörű titkárnője behozza délelőtti teáját, megissza, majd heves görcsök közt meghal. Neele felügyelő hamar kideríti, hogy nem a teától – még a reggelijébe tettek lassan ható mérget. A gyanú így a családra terelődik s úgy tűnik, igencsak mindenkinek lett volna oka rá, hogy eltegye láb alól az öregurat. Nem áll gyanún felül a személyzet sem; fiatal, második feleségének alighanem szeretője van, különben miért végrendelkezett volna a jóképű fiatalember javára. Percy fiával üzleti nézeteltérései voltak (igaz, ő üzleti úton távol volt, de hátha a felesége?); lányát, Elaine-t nem engedte férjhez menni; s alighanem piszkos üzleteivel is szerzett magának egypár halálos ellenséget. A gyanúsítottak száma csökken ugyan, amikor a feleség teájába ciánkáli kerül, a mafla kis szobalányt pedig megfojtják, de az ügy semmivel sem lesz világosabb, amíg meg nem érkezik Miss Marple a szerencsétlen szobalány egykori úrnője. A bölcs vénkisasszony addig-addig cseveg a ház népével, míg rá nem jön először a bűntettek különös körülményeit megmagyarázó gyerekversikére (ebből derül fény az egyik legérthetetlenebb körülményre, a Mr. Fortescue zsebében talált maréknyi rozsra) majd ki nem deríti az igazi tettest – aki természetesen a legjobb alibivel rendelkező, legvalószínűtlenebb személy.

Olvasás után:

Tudtam, hogy Miss Marple lesz az, akiről szól ez a történet, de a könyv felénél már kezdtem furcsán nézni, hogy se híre, se hamva. Aztán feltűnt a színen és onnantól kezdve már sokkal izgalmasabb volt a dolog, mert nem csak egy férfi kopó agyával, de egy női furfangos, pletykás gondolkodóval is együtt kellett haladni. Így sokkal izgalmasabb volt az alaptörténet is, mert amiket addig 'elengedtem a fülem mellett', azokra most figyelnem kellett. Miss Marple nagyon bájos volt, ahogy sertepertélt a házban, mindenkihez volt egy-egy jó szava, ők pedig cserébe szépen csepegtették a hasznos információkat. Eddig csak egy könyvet olvastam az ő főszereplésével (Rejtély az Antillákon), de ebben a közegben sokkal jobban kedveltem!
Az alaptörténet amúgy nagyon jól felépített sztori, főleg hogy tényleg bárkinek lett volna indítéka megölni a családfőt (kedves kis család amúgy). Arra a csavarra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy több halott is lesz, az már tényleg rendesen összekavarta a szálakat.
Nemrégiben olvastam egy könyvet, amire folyton folyvást asszociáltam olvasás közben: A Manderley-ház asszonya. A környezet, a ház, a szolgálók teljesen hasonlatosak voltak a két történetben, nem is tudtam volna a lelki szemeim előtt másikat elképzelni, mint amilyet akkor elképzeltem. Így most furcsa módon nekem ugyanabban a házban két rejtélyes történet is játszódott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése