2013. június 4., kedd

Zilahy Lajos - Halálos tavasz

A moly.hu-n lévő tartalom:

Budapest, egy előkelő szálloda dolgozószobája. Elegáns, komoly fiatal férfi ül az íróasztalánál és levelet ír. Megírja tizenöt éve nem látott barátjának, miért is búcsúzik el az élettől néhány perc múlva.
Zilahy Lajos, minden idők talán legnépszerűbb magyar írója. Első bestsellere, a Karády Katalin és Jávor Pál által örök időkre filmként is klasszikussá vált regénye, a Halálos tavasz a világ legegyszerűbb története. Egy fiú szeret egy lányt, aki mást szeret. Csak ennyi. Semmi több. Talán ebben rejlik a csoda. Talán ezért szeretjük annyira, már oly sok-sok éve. És fogjuk is szeretni, amíg csak könyv és szerelem lesz a világon.

Olvasás után:

 Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ez a könyv ennyire jó lesz! Tényleg tetszett! A főszereplője egy nagyon kifinomult úriember, ami minden gondolatából is tükröződik. A elbeszélésének stílusa is nagyon könnyed, elegáns, szóval tényleg kellemes. Csak hát azok a fránya nők! Pont Editet sikerült elsőként kifognia, aki csak egy elkényeztetett liba és önmagán kívül semmi sem érdekli. A főszereplő pedig belebetegszik a csalódásba. Annyira, hogy hiába jön utána egy másik nő, aki tényleg a nagy ő lehetne, egyszerűen nem tudja ezt már kezelni. Mindig csak Edit körül jár az esze. Meg persze az önsajnálaton.
A regény legnagyobb erőssége a jellemek kidolgozottsága. A főszereplő és az életében szerepet játszó két nő jellemének felépítése nagyszerű: szépen lassan bontakoznak csak ki, de a könyv végére összeáll a dolog és igazából teljesen érthető minden mozdulat.
Hiába a 20. század első felében játszódik a történet - ez talán csak az eleganciáját adja -, szerintem simán elmenne egy mostani történetnek is. Én is úgy figyeltem fel erre egyáltalán, hogy a pécsi színházban játszani kezdték a darabot, így kiváncsi lettem. Több ilyen művet kellene felfedeznünk magunknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése