2013. március 18., hétfő

Valentini Zsuzsa - Gyerek-kór

A moly.hu-n lévő tartalom:

Mi a család? Jó kérdés. Ki meri megfogalmazni, mi mindent jelent ez a szó? Egyezzünk meg abban, hogy leginkább a Divina Commediára hasonlít. Tele van pokolbéli jelenetekkel, sokszor a Purgatóriumba küldenek benne egy kis megtisztulásra, s néha-néha felcsillan a Mennyország kapuja, s kivételes pillanatokban be is léphetsz rajta – amikor szívből megölelnek, amikor karácsonyi ének zeng, amikor bánatodban megvigasztalnak, örömödben veled vannak.
Egy alapigazság mindenesetre van. Ahány gyerek van a családban, annyiféle a látószög. Mindenkinek saját verziója van Istennek erről a különös állatkertjéről…

Olvasás után:

Nem is könyv, inkább füzet, olyan kis soványka. A tartalama is könnyed, szórakoztató, de maga a hangvétel is szándékosan könnyed, ironizáló, humoros. Pont olyan, mint amilyen egy család leírásához kell. Hiszen minden családban vannak ugyanúgy vicces, mint elszomorító dolgok, de ez egy olyan kötelék, amit senki sem rúghat fel, így jobb is lazán venni a dolgokat. Sokszor jókat kacagtam rajta, de emellett sokat is tanultam belőle, hiszen a szocialista idők egy gyerek szemével és emlékezetével voltak ábrázolva, ami nyilván más perspektívát ad, mint egy felnőtté.
Olvasás közben végig azon agyaltam, hogy milyen jó lenne egy ilyet írni az én családomról is. Már a Régimódi történet olvasása közben felötlött bennem a gondolat, de gyorsan el is vetettem, mert hát nekem nincsenek olyan nagy múltú rokonaim, mint Szabó Magdának, viszont ez a könyv annyira emberi volt: hétköznapi emberek hétköznapi életét írja le, csak úgy, szimplán szeretetből. Elgondolkodtató.
Egy szó, mint száz: egyszerűen csak jó volt olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése