2012. augusztus 12., vasárnap

Szabó Magda - Régimódi történet

A kiadó honlapján lévő tartalom:

Az írónő egyik legnépszerűbb művében édesanyjának, Jablonczay Lenkének életét és sorsát, valamint egy család és egy egész korszak történetét írta meg dokumentumregény formájában: naplók, háztartási könyvek, a szereplők versei, elbeszélései, levelek, szóbeli és írásbeli visszaemlékezések feldolgozásával.


Olvasás után:

Hiába volt annyira hosszú és annyira tömör, alig tudtam letenni. Biztos most élem Szabó Magda-korszakomat, de ez nekem ismét nagyon-nagyon tetszett.
Az eleje kicsit döcögősen indult, de minden Szabó Magda-regény így indul (lehet, hogy van valami célja ezzel), de utána szinte repültek az események. Először kicsit távolinak éreztem, hogy Jablonczay Lenke nagyszüleinél kezdődik a történet, de ahogy haladtunk előre, egy kicsit sem bántam, mert annyira magával ragadó - vagy az, ahogy ír róla, vagy az, ami történt velük. És persze kiderül, hogy ott kellett kezdeni, hogy mindent megérthessünk, ami később kihat az írónő édesanyjának életére. Hihetetlen történetek, családi sztorik, amik történtek az ősökkel és a legjobban az tetszett, hogy amikor szomorú résznél jártam, én is átéreztem, mikor pedig boldogságnál, akkor szinte mosolyogva olvastam.
A könyv felénél végre el is érkezünk Jablonczay Lenke életéhez, akinek gyerekkorát senkinek sem kívánhatom, de nem csak azt, egész életét, hiszen nagyanyja haragja miatt élete végéig hazugságban élt, konkrétan azt hitte, hogy az anyja eldobta őt, mikor ez korántsem így történt. Azért egy ilyen teherrel a vállán felnőve csodálkozom, hogy épelméjű felnőtt nő vált belőle. A fiatalságának leírása pedig olyan álomba illő történet, amilyet a lányregényekben szoktak megeleveníteni. Arra tökéletes, hogy az akkori kor minden társadalmi elvárását, illendőségét megismerjük, tökéletes korrajz, akit érdekel a századforduló 'arisztokráciájának' élete, ezt a könyvet vegye a kezébe. A rózsaszín köd után viszont jön az első házasság, amelynél borzasztóbbat még életemben nem láttam / olvastam, nem is tehettek jobbat, mint hogy elválnak. Ha együtt maradnak, megcsömörlenek mindketten.
A könyv végére még egy kis háború hátterébe való betekintés is jutott. Pontosabban az, hogyan élhettek az emberek egy háború alatt - vagy inkább hogyan nem. A felsőbb körök azért még elevickéltek a mindennapokban, de ők is rosszul, csodának számított, ha a asztalt meg tudták teríteni mindennel, ami szükséges egy kiadós étkezéshez. Érdekes olvasmány ez is.
Sajnálom, most ez egy ilyen ömlengős könyvkritika lett, de így talán tudtam érzékeltetni, mennyire imádtam ezt a könyvet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése