2012. július 22., vasárnap

Antoine de Saint-Exupéry - A kis herceg

A kiadó honlapján lévő tartalom:

A klasszikussá vált mesét szerzője barátjának, Leon Werthnek ajánlotta, ki mindent meg tud érteni, még a gyerekeknek szóló könyvet is. Az ajánlásban irónia bújkál, az írói szándék azonban világos: a mű nemcsak gyerekeknek szól. A kerettörténet (kényszerleszállás a sivatagban, megismerkedés egy rejtélyes kisfiúval, a visszatérés) valóságba oltott mese, megtörtént események költői változata. Az igazi mesevilág a B-612-es kisbolygón tárul elénk. Ezen a gyermekkort idéző játékbolygón él a címszereplő, s innen indul el látogatóba, a szomszédos planéták lakóihoz. E különös mesefigurák - köztük a király, akinek mindenki alattvaló; a hiú ember, aki csak csodálókat ismer; az iszákos, aki azért iszik, hogy elfelejtse szégyenét és szégyenkezik, mert részeges - valamennyien a valóság visszásságairól beszélnek. A gyermekmesén belül ott van egy másik, voltaire-i filozófikus mese: egy gyermek utazásának története, aki ártatlan szemével értetlenül figyeli a felnőttek világát. Hat bolygón tett látogatás tanítja meg a kis herceget, miképpen nem szabad élni.A Földön az első kissé keserű figyelmeztetést a kígyótól kapja, amikor magányosságról panaszkodik; Az emberek között is egyedül van az ember. A nagy titkot a rókától tudja meg, aki elárulja neki, hogy az élet értelme a szeretetben, a kapcsolatteremtésben rejlik. Ez az egyetlen módja, hogy az emberek kitörjenek magányuk börtönéből. A rókától tudja meg azt is, hogy mi köt erős szálakkal az élethez: Örökre felelős leszel azért, mert megszelidítettél. A kis herceg halála jelképes; elhagyja a Földet, hogy visszatérjen bolygójára, miután megtanulta, hogyan kell élni.

Hallgatás után: 

Már nagyon kicsi korom óta megvolt könyvben, még a Postabank-os kiadás, amit nagyon szerettem. Sokszor forgattam, nézegettem a képeket benne, tetszett az egész világ, amelyben a  kis herceg él. Nem is értem, miért nem olvastam még el. Nemrég viszont elém került hangoskönyvben és úgy döntöttem, ez lesz a tökéletes alkalom, hogy végig érjek rajta. 
Hallgatás közben azon morfondíroztam, hogy sokkal jobban ismerem ezt a könyvet, mint gondoltam. Az összes eseményét ismertem, sőt nagyon sokszor a konkrét szófordulatait is. Megdöbbentő élmény volt. 
Tartalmát tekintve egy nagyon aranyos kis történet, viszont elég erősen érződik benne az Író azon törekvése, hogy az emberek szemét rányissa a szeretet fontosságára. Gyerekeknek ideális. Engem viszont maga a kis herceg személye idegesített. Sokszor úgy csinál, mint aki nem teljesen komplett, néha meg úgy, mint aki többet tud a világról bárkinél és a 'bajsza alatt' mosolyog az embereken. Ennél kicsit őszintébb főszereplőt is el tudtam volna képzelni, ha már tényleg az őszinteségről és a szeretetről van szó. 
Összegezve: nagyon kedves mese, de nekem egy kicsit keveset adott, nem véletlenül gyerekkoromban ragadott meg annyira a kis herceg világa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése