2012. június 29., péntek

Urbán László (szerk.): Megszólal a telefon

A moly.hu-n lévő tartalom:

A magyar irodalom legjobbjai írtak novellát, karcolatot, jelenetet, sőt még verset is a telefonról. Szerzőink között szerepelnek többek közt Karinthy Frigyes, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Krúdy Gyula, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Örkény István (stb.).

Olvasás után:

Már az is érdekes dolog, miként jutottam hozzá ehhez a könyvhöz. 5 évig dolgoztam diákmunkásként a pécsi tudakozóban, ahol egyszer mondták, hogy valami karácsonyi buliról megmaradtak ezek a könyvek, el lehet őket vinni. Hát én vittem is. Mondjuk elég meglepő volt számomra, hogy a rendes dolgozók ilyen ajándékokat kapnak, ugyanis ezt a könyvet maga a MATÁV adta ki, gondolva a kedves munkatársakra.
Technikatörténeti szempontból nagyon érdekes novellák voltak benne, amellett, hogy szépirodalomról van szó. Többnyire mindegyik a 20. század első feléről szól, mert hát mikor lett volna érdekes novellát írni a telefonról, mikor az épphogy elterjedt. Sokszor érdekes telefonos történetek voltak leírva, telefonbetyárkodások, amikor ez még a felnőtt embereknek is örömet okozott, ugyanis nem volt mindennapi az, ha valakinek telefonja van. Ide kapcsolódnak azok a novellák is, melyek úgy beszéltek a telefonkészülékről, mint egy földöntúli találmányról, melytől vagy rettegni kell, vagy isteníteni.
A legizgalmasabban számomra mégsem ezek voltak, hanem a telefonközpontos novellák. Konkrétan a telefonos kisasszonyokat örökítettek meg benne. Mindig is izgatott, hogy régen hogyan is működött egy ilyen központ, konkrétan mi volt a dolga egy telefonos hölgynek és most már abszolút felvilágosult vagyok. Két szemszögből is be lettek mutatva: belülről, a központ felől, és kívülről, a telefonáló felől. Az a novella volt a csúcs, mikor a központban összegyűjtött érdekességnek számító hívásokat elevenítették fel. Bármilyen hihetetlen, az emberek egy évszázad alatt nem változtak: tudakozós élményeimből ehhez nagyon hasonló érdekes hívásokat őrzök az emlékeimben. Jó volt olvasni ezeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése