2011. augusztus 18., csütörtök

Carol Shields - Jane Austen

A kiadó honlapján lévő tartalom:

Sokat halljuk, hogy a napjainkban reneszánszát élő Jane Austen magánélete unalmas volt, ám ez nagy tévedés. Elmezavar, árulás, többszöri költözés, törvénytelenség és lányszöktetés zavarták meg életét. A fiatal Jane falta a korabeli ponyvákat, álnéven olvasói leveleket irkált a lapoknak, „gyűlölöm és szeretem” kapcsolat fűzte nővéréhez, és alig tizenkét órával azután, hogy odaígérte kezét egy dúsgazdag birtokosnak, váratlanul felbontotta az eljegyzését. Austen kitűnő érzékkel formálta át életének hétköznapjait zseniális regényekké.
Az amerikai Carol Shields, a páratlanul népszerű írónő művein keresztül tárja a rajongók elé, milyen volt és hogyan élt a Büszkeség és balítélet, az Értelem és érzelem, a Meggyőző érvek és A klastrom titka titokzatos szerzőnője, akinek könyvei ismét bestsellerek lettek világszerte.

Olvasás után:


Szerintem a fülszöveg túloz. Mindent összevetve elég unalmas élete volt Jane Austen-nek, de ha nem így lett volna, lehet meg sem születnek a könyvei. Ez a sok minden, ami történt vele, életének 42 évében történt, ami arányos elosztva nem túl sok. Ettől függetlenül ez, az életéről szóló leírás nagyon részletes és izgalmas volt.
Mindig is érdekelt, főként az utóbbi időben, hogy hogy válik valaki íróvá. Ez a könyv pedig mintapéldánya ennek. A legrészletesebb leírás pont azé a korszaké, amikor bontogatja a szárnyait, felolvassa a családjának, kikéri mások véleményét, hogy mégis megtudja, tényleg olyan jó-e a műve, mint ő gondolja - ugyanis neki magának nagyon tetszettek az irományai. A későbbi évek szinte csak úgy rohannak, mikor már tényleg a könyvek kiadásáról szól az élete, és már a közönségnek akar megfelelni, aki viszont nem tudja, ki írhatja ezeket a regényeket, mert névtelenül jelenteti meg. Utólag szerintem bánta is, hogy nem tett szert hírnévre, mert akkor esélye lett volna más írókkal is megismerkedni, ugyanis ez nagy bánata volt, hogy egyetlen írót sem ismert, akivel a szakmáról tudott volna beszélgetni.
Egy nagyon furcsa dolog volt egyébként ebben a könyvben. Carol Shields úgy beszélt a Jane Austen által alkotott karakterekről, mintha azok is élő személyek lennének, akik maguk irányítják a sorsukat. Ez egy igen érdekes meglátás, mert hát az írónő teremti őket, mégis úgy beszél róla, mintha Jane Austen barátai lettek volna. Volt akit jobban kedvelt, volt akit kevésbé. Ez számomra furcsa, mintha maga az írónő sem tudná elválasztani a képzeletet a valóságtól. Ez nem volt szimpatikus.
Összességében egy nagyon alapos és pontos korképpel rendelkező műről van szó, amit minden rajongónak és nem rajongónak muszáj elolvasnia. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése