2010. október 24., vasárnap

Kovács Ádám - Dr. Vámos Attila: Aranyháromszög

A kiadó honlapján lévő tartalom:

A cím jelentése kettős. Egyrészt utal arra, hogyan kapcsolódik össze három egymástól igen távolról induló témakör. Egy esztétikai, egy számelméleti és egy geometriai feladat: az aranymetszés, a Fibonacci-sorozat és a szabályos ötszög számítása. Másik jelentése egy valóságos derékszögű háromszög. Ez a háromszög euklideszi szerkesztéssel létrehozható, és igen szemléletesen tartalmazza a három témakör számításainak alapvető állandóit és a közöttük lévő összefüggéseket.

Olvasás után:

Hiába egy gyönyörű könyvről van szó, mindenképpen csak olyanok vegyék a kezükbe, akik egyáltalán nem idegenkednek a matematikától, mert ebben bőven szó van róla.
Még mindig a referátumom készítéséhez olvastam el ezt a könyvet, és az előzőnél jobban témába vágott, mert az aranymetszés körét sokkal inkább matematikai szemszögből mutatja be, karöltve a Fibonacci-sorozat és a szabályos ötszög ide vágó tulajdonságaival. Nagyon érdekes tényeket közöl, sokszor meg kellett állnom olvasás közben, hogy megdöbbenésemen elgondolkozhassak, azt hiszem ilyenkor szokták azt mondani, hogy SZÉP a matematika. :)
Mint már említettem, gyönyörű a könyv, a papírlapok szép fényesek, a megszerkesztettség tökéletes, olvasóbarát, és millió kép és ábra van benne, ami egy ilyen témánál valóban pozitívumnak tudható be, mellesleg ezek az ábrák is egyértelműek és szépek.
Egy apró kis hibája van a könyvnek (ami még az is lehet, hogy az én hibám), hogy nagyon törekszik a teljességre, ezért néha már úgy tűnt, hogy elveszik a részletekben (legalább is nekem olykor sikerült). Minden nagyon precízen és pontosan van leírva, minden oda kapcsolódó infót megoszt az olvasóval, visszautal, ami a fejünkben lévő kerek egésszé válásban valóban segít, csak oldalakon keresztül kicsit sok.
Akit ezek után még érdekel a könyv, nyugodtan vegye kézbe, nem fog csalódni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése