2010. augusztus 19., csütörtök

Stephenie Meyer - Hajnalhasadás

A kiadó honlapján talált tartalom:

Amikor Bella Swan ráébred, hogy visszavonhatatlanul beleszeretett egy vámpírba, az élet hirtelen veszedelmesen izgalmas lesz számára: tündérmese és rémálom keveréke. Mivel érzései két irányba rángatják: - szenvedélyesen szerelmes Edward Cullenbe, ugyanakkor mély barátság fűzi Jacob Blakchez, a vérfarkashoz -, viharos, küzdelmekkel és lemondásokkal teli évet tudhat maga mögött, míg végre eljut a végső fordulópontig. Rövid időn belül döntenie kell: a halhatatlanok sötét, de csábító világát választja-e, vagy a teljes emberi életet? Márpedig ez a döntés lesz az a hajszál, amelyen két törzs élete is múlik.
Most, hogy Bella meghozta a döntést, megdöbbentő, váratlan események sorát indítja el vele. Amelyeknek felmérhetetlen, megsemmisítő következményei is lehetnek.

Olvasás után:

Igen, én is lány vagyok, ezért elkerülhetetlen volt, hogy ne kövessem ezt a sorozatot. Egyszerűen nem bírtam lerakni. De most nem Bella és Edward sorsát ecsetelném itt, mert egyrészt vagy valaki ismeri, vagy nem érdekli. Én most az írónővel foglalkoznék, pontosabban a taktikájával, amire azt hiszem, hogy sikerült rájönnöm. :)
A Hajnalhasadás már a negyedik része a Twilight-sorozatnak, és ennek olvasása közben jöttem rá, hogy mennyire tudatosan építkezik az írónő. Minden könyve elején valami történet keretében elrejti azokat a fontos információkat, amik végül a bonyodalom szövéséhez elengedhetetlenek. Sok mindent meg lehet sejteni, hogy milyen irányba halad a történet, és azt hihetnénk, hogy ettől már unalmassá is válik. Végül is itt jön elő az írónő zsenialitása, mert úgy tálalja a fordulatokat, hogy az olvasó szinte lélegzet visszatartva olvassa, hiszen az előző ismeretek birtokában is hihetetlenül meglepő és izgalmas.
Ha már ezen elgondolkodott az olvasó, akkor jut eszébe, hogy nem csak egy könyv erejéig jön elő a tudatos építkezés, hanem az egész sorozaton keresztül. Már az első és második részben vannak olyan fontos információk, amik a későbbi történetekben jönnek csak elő, de ott kulcsfontosságúak. Ez viszont már iszonyatos tervezés eredménye, amiért csak csodálni lehet az írónőt, és úgy gondolom, így már értem a nagy rajongást szerte a világon és természetesen meg is érdemli. :) Persze, ezzel nem azt mondom, hogy ez az írónő sokkal felettébb álló a többi remek írónál, de a témaválasztással olyan dolgokat mozgatott meg az emberekben, ami meghozhatta neki a sikert. :)

1 megjegyzés:

  1. Steph-et vagy szeretik vagy utálják az emberek. De ezek a nagy volumenű sorozatok (mint Harry Potter) annyi elrejtett információt tartalmaznak még későbbi újraolvasáskor is, hogy tök meglepő. Ráadásul azért itt még van egy félig befejezett sztori ez után is (Midnight Sun) plusz egy rövidke mellékszál (Bree Tanner különleges rövid élete). Azok is érdekesek tuti :)

    VálaszTörlés