2010. április 6., kedd

Dan Brown - Digitális erőd


A kiadó honlapján talált tartalom:

Amikor az NSA verhetetlen kódfejtő gépe találkozik egy rejtélyes algoritmussal, amelyet nem tud feltörni, az ügynökség riasztja vezető kriptográfusát, Susan Fletchert. A ragyogó eszű és gyönyörű matematikusnő olyan felfedezésre jut, ami pánikot kelt a hatalom köreiben. Az NSA-t túszul ejtették... de nem fegyverekkel vagy bombákkal, hanem egy olyan zseniálisan összetett kóddal, amely a parancs kiadásakor megbénítja az USA hírszerzését. Susan Fletcher harcba indul a titkolózás és a hazugság áradatával szemben, hogy megmentse az ügynökséget, amelyben hisz. Miután mindenfelől árulás veszi körül, már nemcsak a hazájáért küzd, hanem a puszta életéért, majd végül annak a férfinak az életéért is, akit szeret.

Olvasás után:

Szeretem Dan Brown csavaros észjárását, ahogyan a szálakat szövi, és hagyja, hogy az olvasója jöjjön rá, hogy mi lesz a megoldás. Mikor kezembe vettem a könyvet, ezt már tudtam a szerzőről, mert addigra 3 könyvén is túl voltam, és tudtam, hogy nekem ezt mindenképpen olvasnom kell. A két főszereplőt meg mintha hozzám alakította volna: matematikus csajszi és nyelvész pasi - pont a szakpárosításomnak megfelelően. :) Sajnos a nyelvész tudományának a történetben nem sok jelentősége volt, de a tudat jól esett. A hiperszónikus kódfejtő gép egyrészt valós infókon, másrészt pedig kitalációkon alapul (ahogy kivettem), de mégis olyan precízen kidolgozott minden részlete, hogy az ember tényleg belefeledkezhet abba a világba és hihet neki. Egy könyvnél pedig szerintem ez nagyon fontos, vagyis hogy kikapcsolja az olvasóját. Emellett az írótól megszokott módon folyamatosan csöppent olyan információkat, melyek segítenek (szerintem) a műveltség és járatosság bővítésében, és ezt nem csak a matematika és kódfejtés területén belül teszi.
Sokan kritizálják az írót, hogy szamárságokat ír és csak a bestsellerekre utazik, de én csodálom őt, amiért mindig ennyire körüljár egy adott témát, és szó szerint fejleszti olvasóit...

2 megjegyzés:

  1. Ezt még nem sikerült elolvasni (elehet mert túlzottan tudományosnak hatott a címe és óvakodtam eddig tőle) de fenem rá a fogom :) majd egyszer, ha az újon is túljutok kölcsönkérem tőled ;)

    VálaszTörlés
  2. Az jutott eszembe a csavaros észjárásról, hogy Agatha Christie-t olvasol? Mert, ha valaki csavaros, hát akkor ő az vagy Poirot vagy Miss Marple.:)Szóval, ha rám hallgatsz, szakítasz rá időt!( Esetleg azt megmondhatom, hogy melyikkel NE kezdd)

    VálaszTörlés